Förlagets beskrivning

Låt dina elever ta sig an geografin med hjälp av ett klassiskt uppbyggt läromedel. Välj antingen SO.S Geografi Ämnesboken, Maxi eller årskursböckerna. Ämnesboken är en sammanslagning av årskursböckerna.

Till ämnesboken finns även en lärarhandledning full av tips och övningar. Den kan givetvis användas till de tre årskursböckerna.

Läs mer
SO-Serien Geografi är klassiskt upplagd med ingångar via naturgeografi och kulturgeografi. De nya böckerna i SO-Serien är omarbetade utifrån kursplanens betoning på samspelet mellan natur, samhälle och människans livsvillkor. De olika delarna i serien följer en och samma struktur: Varje tema behandlas utifrån de naturgivna förutsättningarna och de specifika kulturgeografiska aspekterna. I böckerna görs alltså inte en traditionell regional genomgång av allt i omvärlden, men i de tematiska avsnitten ges hela tiden regionala exempel.
Med detta upplägg ger boken en tydlig bild av de samband, processer, orsaker och konsekvenser som betonas i den nya kursplanen.
SO.S Geografi 7 har tyngdpunkten på klimat och växtlighet som förutsättning för människans överlevnad. SO.S Geografi 8 behandlar främst natur- och kulturlandskap i Sverige och Norden. Europa och andra delar av den rika världen behandlas tematiskt med boende-, sysselsättnings- och produktionsaspekter i SO.S Geografi 9. Där finns också ett klargörande kapitel om u-länderna, samt två avslutande två kapitel som tar upp miljöfrågorna ur globalt respektive svenskt perspektiv.
Innehåll
SO.S Geografi 7 Lgr 11
Kap 1 Planeten Jorden
Kap 2 Klimat och väder
Kap 3 Klimatzoner och växtlighet
Kap 4 Vattnet och människorna
Kap 5 Mat från mark och vatten
Kap 6 Människorna och maten
SO.S Geografi 8 Lgr 11
Kap 1 Landskapet omkring oss
Kap 2 Skogslandskapet och trävarorna
Kap 3 Jordbrukslandskapet och matvarorna
Kap 4 Fritidens landskap
Kap 5 Staden
SO.S Geografi 9 Lgr 11
Kap 1 Industri och service
Kap 2 Energi
Kap 3 I-länderna
Kap 4 Utvecklingsländerna
Kap 5 Hållbar utveckling
Kap 6 Sårbarhet
Kap 7 Tema Arktis
SO.S Geografi Ämnesboken
Ämnesboken är en sammanslagning av de tre årskursböckerna.
MAXI-boken håller motivationen igång hos elever som är snabba och som slukar kunskap
Att klasserna är mer heterogena idag gör det svårare att hålla ihop gruppen och ge alla elever samma undervisning. För de snabba, de som vill ha större utmaningar, finns SOS Maxi. Maxiboken utgår från Ämnesboken, men nya kapitel har tillkommit, och i de ursprungliga kapitlen har delvis nytt stoff lagts till.
I SO.S Geografi Maxi handlar mycket av det nya om jordens uppvärmning och klimatförändringen. Över huvud taget betonas miljöfrågorna mer. "Vardagsgeografin" får också större utrymme. Varför ser det ut som det gör på landet och i städerna? På vilket sätt förändras arbetslivet, ekonomierna och förutsättningarna för våra liv?
SOS Pluswebb - ett e-läromedel för alla SO-ämnena
SOS Pluswebb täcker in Geografi, Historia, Religion och Samhällskunskap för årskurs 7-9 och följer SO-Seriens upplägg och struktur. OBS! SOS Pluswebben är inte anpassad efter den senaste upplagan av ämnesböckerna. Uppdateringsarbetet påbörjas 2013. Läs mer om vad en Pluswebb är!
Innehåll:
- Interaktiva kunskapsfrågor som tränar viktiga begrepp, fakta och företeelser
- Fördjupningsuppgifter som övar eleverna i research, analys, reflektion och diskussion
- Mer omfattande temauppdrag
- Tydliga kunskapsmål
Här finns möjlighet att reflektera kring olika frågeställningar som hör till SO-ämnena. Eleverna får både befästa baskunskaper och utveckla sin förmåga till egen reflektion och självständigt arbete. Alla webbarna innehåller större temauppdrag med tydliga mål som följer en stegvis pedagogik där eleven får stöd under hela arbetet fram tills att de kan presentera sitt uppdrag, visuellt, skriftligt eller muntligt.

Om författarna
Författaren Solveig Mårtensson säger "Hela mitt vuxna yrkesliv har jag sysslat med geografi, mycket som ämnesutbildare för lärare. Jag medverkade i det förra kursplaneskrivandet för geografin i grundskolan. För mej var det därför extra intressant att skriva för skoleleverna. Mina texter har granskats av flera redaktörer och många bra synpunkter har kommit fram i diskussionerna. Därför känner jag mig säker på att språket är tillräckligt enkelt och tydligt, och att vi samtidigt får fram det som verkligen är geografi.
Bilderna och kartorna är extra viktiga i mitt ämne, och här har vi valt ett formspråk som eleverna är bekanta med från andra områden och som känns nytt och fräscht!"
Göran Svanelid, som är författare till lärarmaterialet i SO-Serien, är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han har varit delaktig i den grupp som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr11.
Författarens lästips om "The Big 5"
Göran Svanelid har studerat grundskolans alla kursplaner. Han råder lärare i alla ämnen att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, för att hjälpa eleverna att nå målen: Lägg krutet på "The Big 5" Pedagogiska magasinet (2011-11-08)
Följ också den pedagogiska diskussionen i Facebookgruppen The Big Five