Förlagets beskrivning

Bygger upp elevernas NO-kunskaper
På ett enkelt och elevnära språk och med exempel hämtade ur vardagen förklarar Hans Persson de viktigaste begreppen i fysikens och kemins värld. Det där som kan uppfattas som svårt blir plötsligt lätt och en självklar del i elevernas kunskapsförråd.
Pedagogiska tankar
Vad är allting gjort av? Varför blir en del saker hårda, andra mjuka? Varför smälter choklad i munnen men inte en penna? Hur kan något som inte syns ändå blåsa mössan av huvudet? På ett enkelt och elevnära språk och med exempel hämtade ur vardagen förklarar Hans Persson de viktigaste begreppen i fysikens och kemins värld. Det där som kan uppfattas som svårt blir plötsligt lätt och en självklar del i elevernas kunskapsförråd.
Boken om Fysik och Kemi är helt i linje med Lgr 11 och utgår från receptet på en framgångsrik NO-undervisning:
- vardagsnära språk som eleverna känner igen, utan att göra avkall på de vetenskapliga begreppen; t.ex. friktion,
tyngdkraft, blodomlopp och fotosyntes.
- naturvetenskapens historia i spännande texter där eleverna förstår att samhällets utveckling går sida vid sida med elevernas egna upptäckter.
- praktiska experiment där eleverna får pröva sina hypoteser och tidigt bli bekväma med naturvetenskapens arbetssätt.
Komponenter
Grundboken
Boken om Fysik och Kemi är fylld med fakta och förklaringar till spännande fenomen omkring oss. Men grundboken innehåller även enkla experiment, där eleverna får göra hypoteser, testa, sammanställa resultat, dra slutsatser och ge förklaringar. Boken om Fysik och Kemi följer i stort samma kapitelindelning som de omtyckta experimentböckerna Försök med Fysik och Försök med Kemi. Där kan du hämta experiment att arbeta med jämsides med Boken om Fysik och Kemi.
Arbetsboken
Till Boken om Fysik och Kemi finns en lekfull och matnyttig arbetsbok med uppgifter som befäster elevens kunskaper och tränar alla viktiga begrepp och fenomen som grundboken berättar om.
Lärarboken
I lärarboken finns kommentarer till varje kapitel och ännu fler tips och idéer.

Boken om Fysik och kemi innehåller kapitlen:
– Vad består allting av?
– Vatten - ett viktigt ämne
– Fast, flytande eller gas?
– Blandningar och lösningar
– Syror och baser
– Luft och tryck
– Värme och väder
– Magnetism
– Elektricitet
– Kemiska reaktioner
– Ljud
– Ljus
– Astronomi

Om författarna
Författaren, Hans Persson, är en lärare med lång erfarenhet av att undervisa både yngre och lite äldre barn. Han är också verksam som utbildare och fortbildare av lärare, både i Sverige och utomlands. Han belönades 2004 med det stora Kunskapspriset för "en exceptionellt mångsidig och inspirerande lärargärning".
Hans Persson har skrivit böckerna Nyfiken på naturvetenskap, Boken om NO 1-3, Försök med Kemi, Försök med Biologi, Försök med Fysik, Försök med Matematik och Försök med NO 1–3.

Recensioner
Hedersomnämnande i Årets Läromedelsförfattarpris 2012 med motiveringen: "Denna lilla röda pärla är en underbar faktabok, som rymmer både god textkvalité och ett mycket tilltalande bildspråk. Den ger eleverna ett lustfyllt möte med de här ämnena. Boken är både pedagogiskt genial och balanserad genom den begreppsstegring som går som en röd tråd genom boken. Barnen älskar den och de frågar ibland om de får ha den som bänkbok eller till och med ta hem den. Ett konkret exempel på bokens aktualitet ligger i hur den uppenbarligen påverkat det centrala innehållet i Lgr11 för NO-ämnena."

Bibliotekstjänst skrev: Fysik och kemi presenteras här på ett mycket bra och intresseväckande sätt med kopplingar till vardagliga företeelser som läsaren känner igen.
Lufttryckets påverkan på människokroppen och saker runt omkring oss illustreras bland annat med en ballong och en chipspåse, magnetism förklaras och exemplifieras med betalkort, videokassetter m.m. med lagrad information. Att saften är lösning och müsli är en blandning, att getingsticket (surt) med fördel kan baddas med något basiskt (bikarbonat), att lika löser lika (ta bort fettfläckar med fett) m.m. förklaras på ett lättbegripligt sätt. Det finns kapitel om elektricitet, ljud, ljus och rymden med förklaringar i ord och bild som ger bra grundkunskaper om dessa ämnesområden.
Layouten är varierad med fotografier, tecknade, ofta komiska, illustrationer och experimentrutor. De historiska tillbakablickarna görs på sidor med en speciell layout. Experimenten förklaras i slutet av boken där det också finns ordförklaringar.